Interview: First Officer Boeing 737 Fatih Cetin, SunExpress

Foto Fatih Cetin

Hoi! Kan je jezelf voorstellen?
Ik zal mij even voorstellen. Mijn naam is Fatih Cetin, 28 jaar en geboren in Vlissingen, Zeeland. Halverwege 2015 ben ik gestart met de vliegopleiding bij AIS Flight Academy in Lelystad. Eind 2017 heb ik mijn vliegopleiding succesvol afgerond en heb ik meteen gesolliciteerd bij SunExpress Turkije voor de functie als First Officer Boeing 737. Na 4 selectie ronden te hebben gelopen mocht ik beginnen met de Boeing 737 type rating en werd ik gestationeerd in het zonnige Antalya, Turkije!

Kun je in het kort een werkdag beschrijven als piloot?
Onze vliegoperatie is vrij divers. Wij hebben te maken met internationale vluchten naar Europa bijvoorbeeld vliegen tussen Antalya – Amsterdam, maar ook lokale vluchten binnen Turkije.  

Een werkdag begint al de dag daarvoor en dat betekent op tijd naar bed! Het kan zo gebeuren dat ik om 2 uur in de nacht moet opstaan voor een vlucht. Afhankelijk van de vlucht ben je soms al 12 uren kwijt vanaf het moment dat ik word opgehaald door de SunExpress crew bus en weer thuis wordt afgezet. Je begint met een briefing met de crew over de vlucht denk daarbij aan weer, route, brandstof en andere belangrijke zaken voor de vlucht. Vervolgens vertrek je richting het vliegtuig om deze gereed te maken voor vertrek. Dit is bijvoorbeeld: vlucht programmeren, papierwerk en natuurlijk een welkomst woordje aan de passagiers!

Wat vindt je het leukst aan het beroep als piloot?
Een van de punten wat ik fijn vind is de ontwikkeling die je meemaakt als piloot. Gedurende de opleiding bij AIS Flight Academy ben je Student Pilot en na het afronden van de opleiding en in dienst bij SunExpress ben ik nu First Officer. Mijn volgende stap is Captain! Als piloot heb je ook de mogelijkheid om van type vliegtuig te veranderen. Zo kan ik bijvoorbeeld later overstappen naar de Airbus en misschien zelfs een één van de grootste vliegtuig type in de wereld! Er is altijd een uitdaging en geen dag is hetzelfde als piloot. .

Heb je tips voor de jongens en meisjes die piloot willen worden bij AIS Flight Academy?
Het is spannend en leuk zodra je besluit om piloot te worden bij AIS Flight Academy! Vele van mijn klasgenoten gaan studeren en volgen een HBO of WO opleiding en komen te werken op een kantoor, maar als piloot heb je een kantoor op 12 KM en dat is super gaaf! Ik heb geen enkel moment spijt gehad van mijn beslissing op de piloten opleiding te volgen. Na een intensieve periode met de ATPL theorie en vlieglessen, de nodige begeleiding door AIS Flight Academy had ik mijn brevet eindelijk binnen. Ik heb nu één van de mooiste ‘kantoor’ ter wereld! Of ik een tip heb? Ja, volg je droom na en wordt piloot!