Interview: First Officer Boeing 737 Daan Ziel, TUIfly

Foto Daan Ziel

Hoi! Kan je jezelf voorstellen?
Hallo! Mijn naam is Daan Ziel, 23 jaar en werk als piloot in de burgerluchtvaart.

November 2014 ben ik begonnen met de vliegopleiding bij de AIS Flight Academy en heb daar een leerzame maar vooral ook leuke tijd gehad. Januari 2017 ben ik afgestudeerd aan de AIS Flight Academy en ben begonnen met mijn eerste baan als piloot bij AIS Airlines op de Jetstream 31/32.

Na een goed jaar op de Jetstream 31/32 ben ik begonnen bij Ryanair en heb daar de type cursus voor de Boeing 737 gedaan, en heb vervolgens vanuit Dublin voor hen gevlogen. Na een jaar bij Ryanair kreeg ik de mogelijkheid om bij TUIfly te beginnen, heb deze aangepakt en vlieg nu de Boeing 737 voor TUIfly vanuit Amsterdam Schiphol.

Kun je in het kort een werkdag beschrijven als piloot?
Een typische werkdag als piloot is lastig te omschrijven aangezien het natuurlijk geen standaard ‘9 tot 5’ baan is. Sommige dagen gaat je wekker om 03:00, een andere dag hoef je pas in de middag te beginnen. Je vliegdag begint altijd in de ‘Crewroom.’ Dit kun je een beetje zien als kantoortje/kantine waar je de benodigde spullen hebt voor je vlucht, je de collega’s van die dag ontmoet, een kop koffie drinkt, en samen met de gezagvoerder de vluchtvoorbereiding doet. Bij de vluchtvoorbereiding neem je eigenlijk de hele vlucht van A tot Z samen door. Welke route je gaat vliegen, bijzonderheden, het weer, hoeveel brandstof etc. Na de vluchtvoorbereiding ga je dan naar het vliegtuig en begint het allerleukste, het vliegen zelf! Na het opstijgen krijg je al gauw de mooiste uitzichten te zien. Een zonsopkomst of zonsondergang, mooie steden, bergen, landschappen en met een beetje geluk zelfs het noorderlicht als je naar noordelijk Scandinavië vliegt.

Wat vindt je het leukst aan het beroep als piloot?
Het leuke aan het vliegen bij TUIfly op de Boeing 737 is naast heel veel dingen ook de variatie. De ene keer heb je een vlucht op en neer en ben je s ’avonds weer thuis. En weer een andere keer blijf je ergens een of meerdere nachten slapen in bijvoorbeeld Banjul (Gambia) of Hurghada (Egypte) en maak je mooie dingen mee en zie je andere culturen.

Heb je tips voor de jongens en meisjes die piloot willen worden bij AIS Flight Academy?
Wil je piloot worden dan is passie erg belangrijk. De opleiding bij AIS Flight Academy is geweldig!  Het voelt als thuis, iedereen kent elkaar en er hangt een ontspannen sfeer. Je kan overal aankloppen voor hulp indien nodig of het nou directie of onderhoud is zelfs na het afronden van je opleiding kun je terecht voor tips/advies bij solliciteren en CV opmaak.  De opleiding is zeker niet makkelijk, wel absoluut te doen met het juiste stukje doorzettingsvermogen. De ATPL theorie gedeelte is even doorbijten en daarna begint het praktijkgedeelte met vliegen en dat is gaaf! Wie kan er nou bijvoorbeeld zeggen dat zijn schooldag bestond uit een vluchtje naar Texel, daar een tosti eten in het zonnetje en vervolgens weer terug. En het belangrijkste, je hebt uiteindelijk natuurlijk het mooiste beroep ter wereld! 😉